Тајна ћутања

Овде ће бити пружен простор ћ у т а њ у уопште , дубини ћутања... (ЋУТАЊЕ. Стваралачка, беспоштедна, књижевна и друштвена критика)

среда, 17. август 2016.

Samo Šerbedžijina krv spašava od zombi epidemije


'Sprem'te se, sprem’te' objavio je redatelj Predrag Ličina na Facebooku slaveći osvajanje 3,2 milijuna kuna od Hrvatskog audiovizualnog centra za snimanje filma “Posljednji Srbin u Hrvatskoj”. Objavio, navukao bijes i srpskih i hrvatskih desničara, te na koncu ostao bez Facebook profila. Srpskoj desnici je zasmetalo što je Posljednji Srbin u Hrvatskoj horor komedija, a hrvatskoj što je spremnost za snimanje objavio stihom iz jedne od četničkih himni. Srbi tako rekoše: 'Ustašama je to smešno'. Hrvati mu na to spomenuše srpsko porijeklo i izmisliše da mu je otac bio udbaški ubojica. Dugo sam vagao što ću napisati. Da živim u Srbiji sigurno bih napisao Za snimanje, spremni! Nadao sam se da će barem hrvatskoj desnici biti simpatična priča o posljednjem Srbinu” – objasnio je Predrag Ličina status koji je navukao bijes. Kako na ovim našim prostorima sve počinje i završava krvnim zrncima, imenom i prezimenom, ili ideološkom pripadnošću predaka tako je i Ličina objasnio svoje mjesto pod hrvatskim suncem, piše Index. “Svi moji su bili u partizanima, osim djeda Đure koji se u 1. svjetskom ratu boreći se za Austro-Ugarsku napao svoju matičnu domovinu. Srbiju” – kaže Ličina dodajući da svatko tko ga poznaje zna da status spada u njegov klasični set šala i pošalica kojima svakodnevno časti svoje prijatelje na Facebooku. Ova šala ga je stajala nekoliko prijetećih poruka i hejterskih tekstova po opskurnim desničarskim portalima. No ne zabrinjava se previše i s veseljem čeka početak snimanja sljedećeg ljeta u Lici. Budući su filmovi fantastike poprilično skupi, Ličini nedostaje još novaca da se zatvori financijska konstrukcija. Među ostalim, aplicirat će i na natječaj Filmskog centra Srbije, što je već uobičajena praksa za financiranje filmova u regiji. Tako je i HAVC u ovom natječaju odobrio 2,45 milijuna kuna za šest filmova koji će biti snimani u koprodukcijama s manjinskim hrvatskim udjelom.

“Ako mi ne daju novac napast ću ih. Traktorima” – kaže
.

Šoša i Matanić umjetnički savjetnici za film

Ličina je novac osvojio na debelo zakašnjelom natječaju HAVC-a, a isti iznos za debitantski dugometražni film dobila je Uzbuna na zelenom vrhu, također u produkciji Kinorame.

Dean Šoša i Dalibor Matanić, umjetnički savjetnici za dugometražni igrani film za Posljednjeg Srbina u Hrvatskoj imali su samo riječi hvale.

“Već i da nije ništa više od odlično napisane horor-komedije, vrijedilo bi ga proizvesti i time proširiti granice hrvatske kinematografije. Ali 'Posljednji Srbin u Hrvatskoj' je puno više od toga.

Vrhunski žanrovski film no istodobno i izuzetno smiješna i slojevita politička satira; nepretenciozno ali krajnje ozbiljno djelo koje mnoge propitkuje ali se nikom ne ruga; komedija koja, kao i svaka velika komedija, u sebi nosi zrno tragedije”, napisali su u svom obrazloženju.


Žiri je osvojila priča o zombi virusu koji napada Hrvatsku. Jedini spas pred njim je serum proizveden od krvi Rade Šerbedžije, što će sigurno naići na odobravanje domaćih desničara.


Kada shvate da bi morali birati između epidemije koja ih pretvara u zombije ili života plaćenog injekcijom Šerbedžijine krvi nesumnjivo će navaliti u kina. Ili će, vjerojatnije, popljuvati film i prije nego što bude snimljen.


“Morat će uzeti srpsku krv. Samo to ih može spasiti” – zaključuje Ličina.


HAVC podijelio 17,8 milijuna kuna


Uz Ličinu i Čejen Černić, redateljice Uzbune na Zelenom vrhu posljednje u nizu priča o Koku, novac su od HAVC-a dobili i Dean Dukić za Nosila je rubac črleni (4 milijuna kuna), Danilo Šerbedžija za Terezu 33 (3,6 milijuna kuna) te Eduard Galić za Vukovarsku jesen (3,8 milijuna kuna). Ličini je ovo prvi dugometražni film, a iza sebe ima 15 epizoda humoristične serije “Nedjeljom ujutro, subotom navečer”, kratki znanstvenofantastični igrani film “Teleport Zovko” s temom Međugorja, nekoliko dokumentarnih filmova te brojne glazbene i reklamne spotove.


HAVC je sveukupno podijelio 17,8 milijuna kuna. Svaki njihov natječaj prati burno negodovanje oko podjele novca. Umjesto toga za skandalčić se ovog puta pobrinuo Ličina i njegovi zombiji.

“Sve sto mi padne na pamet bude horor i sci-fi s dozom zajebancije” – tvrdi Ličina. U Posljednjem Srbinu u Hrvatskoj se i prije početka snimanja udružilo sve troje.

         = preuzeto, vidi  PIŠE ŠIBENIK IN  24.10.2015, 11:48h 

Нема коментара:

Постави коментар