ЗА разлику од актуелног сазива парламента Србије у који није успела да уђе ниједна странка евроскептика, десничари најављују велики повратак у Скупштину после априлских избора.
Последња значајна истраживања јавног мњења, али и политички аналитичари, указују на то да две изборне листе које се залажу за прекид европских интеграција имају реалне шансе да прескоче изборни цензус - коалиција ДСС-Двери и Шешељеви радикали. Примера ради, према "Фактору плус", у три последња истраживања ДСС-Двери имају 5,8 одсто, а радикали 6,3 процента.
Такође, у парламент би могли да уђу и посланици СНП Ненада Поповића (око 1,5 одсто по истим истраживањима), и то, највероватније, на листи владајућег СНС.
Дејан Вук Станковић, политички аналитичар, оцењује за "Новости" да је извесно да се десница враћа у скупштинске клупе, само је непознаница у ком обиму:
- Сматрам да радикали прелазе цензус, а да и савез ДСС и Двери има изгледне шансе за то. Занимљиво ће бити и такмичење између њих јер, по природи ствари, они "отимају" гласове једни од других. Маневар деснице у "спотицању" европског пута државе зависиће од њихове снаге у парламенту. Ипак, улазак евроскептика је политички логичан, јер је и неприродно да Србија нема антиевропске снаге у Скупштини кад је подршка ЕУ спала на око 50 одсто грађана.
Бојан Клачар из ЦеСида оцењује, за "Новости", да десница има бољу стартну позицију у кампањи од евроентузијастичког дела опозиције, пошто је и власт на европском путу, и то више није тема на којој се сакупљају поени:
- Противљење уласку у ЕУ, јачање сарадње са Русијом, "економски патриотизам" и мигрантска криза, теме су које могу да привуку део бирача. Повратак Шешеља је подигао радикале, а ДСС и Двери имају природан и конзистентан савез који разумеју гласачи. Не би било изненађење да обе листе уђу у парламент.
ВУКАДИНОВИЋ НА ЛИСТИ
ПРЕМА сазнањима "Новости", на листи ДСС и Двери могли би да се нађу и представници Српског отаџбинског фронта Синише Ковачевића, као и Заветника. Од ванстраначких личности које подржавају тај блок, на изборној листи највероватније ће бити Ђорђе Вукадиновић из НСПМ, као и бивши функционер СРС Дејан Мировић.