Тајна ћутања

Овде ће бити пружен простор ћ у т а њ у уопште , дубини ћутања... (ЋУТАЊЕ. Стваралачка, беспоштедна, књижевна и друштвена критика)

четвртак, 3. август 2017.

HOMOLJSKI MOTIVI 2014 (ukratko)



Објављено је 04.09.2014.
HOMOLJSKI MOTIVI 2014 KUČEVO U maloj varoši Kučevu,na istoku Srbije,u srcu homolja, već 47.godina,bez prekida održavaju se "Homoljski Motivi",prva i najstarija smotra izvornog narodnog stvaralaštva u našoj zemlji.Poslednje dve decenije “Homoljski motivi“ se održavaju krajem avgusta i traju nedelju dan, što je dalo prostora za uvođenje novih sadržaja. Ove godine, u toku prvih nekoliko dana, održane su izložbe likovanih stvaralaca i pozorišne predstave, a u kompleksu pećine Ravništarka održana je likovna kolonija i potom izložba slika u porodičnoj kući lokalnog slikara Pere Anđelkovića. U Kučevu je, takođe, prvi put održan naučni skup pod nazivom „Zvižd“ na kome je učestvovalo 30 eminentnih predavača iz oblasti mitologije, etnologije i arheologije. Koloplet raznovrsnih nošnji, pesme, igre na pozornici u centru varošice, ali i na njenim ulicama. To je bila slika Kučeva ovog vikenda. Mnogobrojna kulturno-umetnička društva iz okolnih mesta su prikazala izvorne narodne igre i pesme, ali i narodne običaje Zvižda, Homolja i drugih delova Srbije.

A, pre nego što su, pred velikim brojem posetilaca, fokloristi prodefilovali ulicama Kučeva, održano je takmičenje „Zlatne ruke“, a znatiželjni su mogli da vide i kako se u reci Pek ispira zlato. Pre početka koncerta ,održan je tradicionalni defile učesnika smotre ulicama Kučeva. Koncert je odpočeo nastupom folklornog ansambla iz Kučeva a nastavio se pozdravnim govorom vrhovnog pastira prvaka drame beogradskog narodnog pozorišta Tihomira Arsića, smotru je potom zvanično otvorio predsednik opštine Kučevo Novica Janošević. Već po tradiciji "Motiva" na samom početku programa nastupili su najstariji i najmlađi učesnici. Najstariji učesnik smotre Dragoljub Žurkić iz Bukovske svirao je na starom pastirskom instrumentu rikalu ili bušinu.Najmlađi su bili učenici kučevačkog odeljenja Muzičke Škole S.Mokranjac iz Požarevca i deca iz Voluje koji su veštinu hodanja na štulama pretočili u igru. I ovogodišnji Homoljski Motivi nisu mogli da prođu bez redovne učesnice Vere ilić koja je između ostalog prikazala veštinu sviranja u list. Ove godine smo na bini u Kučevu mogli da vidimo mlađe i starije frulaše,dudučare,violiniste i trojicu raspoloženih gajdaša. Videli smo pevače i pevačke grupe različitih senzibiliteta i godina koji su pevali na srpskom ali i na vlaškom jeziku. I ovo četrdeset sedmo izdanje festivala donelo nam je veliko bogastvo narodnih nošnji i najrazličitijih izvornih igara. Bilo je tu i puno lepih devojaka koje su se borile za titulu najlepše pastirice. Žiri je za drugu pratilju odabrao Ninu Marković iz Slanaca kod Beograda,prva pratilja bila je Andrijana Vermešanović iz Neresnice a za najlepšu je proglašena Anja Petrović iz Duboke.

Нема коментара:

Постави коментар