АМЕРИЧКА компанија "Џи-тек" и аустријски "Новотек", који су заинтересовани за српско тржиште игара на срећу, покушавају да избаце Војску Србије из посла са "Државном лутријом". А њихови лобисти месецима коче већ урађене измене закона, како би прогурали одредбе које им директно иду наруку.
Ова закулисна игра, како незванично сазнају "Новости", траје већ више од девет месеци, а интензивирала се у последњих месец и по, после "лото афере". Због рата за профит на тржишту игара на срећу, Војска годишње губи минимум 15 милиона евра, а држава много више!
Лобистичке измене закона, како их зову приређивачи игара на срећу, довеле би до тога да Војнотехнички институт, који је прошле јесени добио посао одржавања и развијања информационо-пословног система "Лутрије Србије", буде маргинализован, док би "Џи-тек" и "Новоматик" добили монопол.
Закон би, практично, прописао такве стандарде за покер и слот апарате, да би их испуњавале само "Новоматикове" машине. Ово би скинуло тешко бреме са леђа аустријске компаније, која на лагеру има на стотине хиљада машина откад је руски председник Путин протерао коцкарнице у казино зоне. Ако би они, уместо ВТИ, добили лабораторије за лиценцирање покер и слот апарата, јасно је ко би имао примат.
У ОПАСНОСТИ 60 КОМПАНИЈАЗбог закулисних радњи побунило се Удружење приређивача игара на срећу Србије. Они наводе да "лобистички предлог измена Закона" све приређиваче гура у дебели минус и гаси око 60 компанија у нашој земљи. Драстичним мењањем начина пословања, односно протеривањем слот-машина из кладионица, обезвредила би се инвестициона улагања у овај сектор од око 150 милиона евра, а мноштво људи остало би без посла. Мање новца ишло би за Црвени крст, спорт, лечење од ретких болести...
Предложене лобистичке измене такође предвиђају да се смањи проценат зарађеног новца "Лутрије" који иде у буџет, чиме би држава претрпела огромну штету. Тренутно, око 60 одсто добити иде на даље развијање пословања "Лутрије", док се преостали износ дели 60 према 40 одсто у корист државе. Ако би странци узели контролу над "Лутријом", без тендера, добит државе би се преполовила, а нето приход дуплирао и створила могућност извлачења екстрапрофита без улагања.
Предложено је и да се порез на разлику у уплатама и исплатама у кладионицама повећа са 15 на 25 одсто, што би "убило" готово све кладионичаре, односно конкуренцију. На списку законских решења лобиста је и укидање ТВ извлачења лотоа, али и омогућавање апсолутног приступа видео-лутријским терминалима. То би ономе ко има лабораторију за електронски надзор игара на срећу донео апсолутну контролу над целим тржиштем. За то је заинтересован "Џи-тек".
Актуелни закон о играма на срећу предвиђа три националне лабораторије - за сертификацију и лиценцирање покер-апарата, за лиценцирање онлајн игара на срећу и за електронски надзор. Мада је добила овлашћење од Владе, Војска, односно ВТИ, сада има само лабораторију за онлајн клађење. Да би добио и преостале две, потребне су законске измене, које лобисти "минирају". Војска годишње губи 15 милиона евра, које би могла да уложи у развој.
Међу лобистима многи су блиски некадашњим кадровима Г 17. Они су до сада већ успели да издејствују да једини неопорезовани добици буду они добијени у казинима! Такође су издејствовали да слот и покер апарати морају да се сертификују сваке године, као и да не може да их буде мање од пет на једном месту. Нови предлог је да се та бројка повећа на 15 по локалу.