ЛОНДОН - Јамајчанин Марлон Џејмс добитник је престижне књижевне награде Букер за роман "A Brief History of Seven Killings" (Кратка историја седам убистава), који је заснован на покушају убиства популарног регемузичара Боба Марлија. 
Председник жирија Мајкл Вуд истакао је да је Џејмсов роман "најузбудљивија књига на листи" и да је "пун изненађења, секса, насиља и псовки" , преноси АП.
"Један од ужитака читања романа је и тај да кад год окренете страницу нисте сигурни ко ће следећи причати причу", истакао је Вуд.
Трећи Џејмсов роман говори о политичком насиљу на Јамајци, диловању дроге, а такође говори и о животу Боба Марлија, који је у књизи назван "Певач".
Причу прича много наратора, од гангстера преко духова и дилера дроге до агената ЦИА-е. Такође књига обилује и дијалектима од америчког енглеског до јамајчанског сленга.
Џејмс (44) је награђен са 50.000 фунти (77.000 долара).
У ужем избору, поред Џејмса, били су и добитница Пулицерове награде Ен Тајлер са породичном сагом "A Spool of Blue Thread", хавајска књижевница Хања Јанагиара са романом "A Little Life".
У трци за Букера је био и роман о имигрантима "The Year of Runaways" британског писца Сунџива Сахоте, "The Fisherman" нигеријског писца Чигоза Обиоме као и дигитална драма "Satin Island"британца Тома Макартија.
Ово је друга година за редом да за награду могу конкурисати и романи свих писаца који пишу не енгеском језику, а који су и других националности.
Награда Букер је основана 1969. године и сваке године се додељује за најбољи роман написан на енглеском језику.