Тајна ћутања

Овде ће бити пружен простор ћ у т а њ у уопште , дубини ћутања... (ЋУТАЊЕ. Стваралачка, беспоштедна, књижевна и друштвена критика)

уторак, 31. октобар 2017.

Рекa Ätran (Атран) / BelatukadruzРеку Ätran (Атран) видео сам првих дана по доласку у Шведску (тј. у Hillared), видео сам, у ствари, једну од хидроцентрала на овој реци, и једну од сачуваних воденица (тзв. „Попову воденицу“), и од почетка је ова река у мени изазивала дивљење – било да је гледам из аута, или из близине, надомак њених водопада. Нисам имао времена да јој се посветим дуже, због времена, недостатка времена, и тек данас (по повратку из Бораса, од лекара мога водича), искрсла је могућност да свратимо до ове реке, и то баш близу једног моста и каменог јаза. 


 

Атран тече из мочваре Gullered (332 метара надморске висине), и улива се у морски део јужног дела западне обале Шведске (Каттегатт). Протиче кроз Фалкенберг, Халланд – југозападна Шведска). (Халланд се граничи на југу до Скане, на истоку до Смаланда, на истоку и северу до Вастерготланда, као и на западној обали према Каттегатту).
Река има одводну површину од 3 343 км². Већи део су шуме. У Атрану постоји могућност риболова лососа, углавном у Фалкенбергу. Река је релативно чиста у односу на околне водене токове, иако понегде има необичну боју кафе. Дугачка је, кажу, око 243 км, можда и нешто дужа?
Уз ову реку постоји и неколико резервата природе.
Највећа притока је Хогванан. Остале притоке су Ассман (такође названа Лиллан), која се улива у близини Орсас цркве, и Калван (такође названа Лиллан), која се улива у близини источне Фролунда цркве.
Подручје слива обухвата велике делове комуна Фалкенберг, Свенљунга, Транемо и Улрицехамн, као и мање делова Фалкопинг-а, Борас-а, Гиславед-а, Маркс-а, Хилте-а и Варберг-а (општина). Ово подручје садржи 64 одсто земљишта шуме, језера 6 процената... Највећа језера у сливу су Асунден (33.9 квадратних километара), Фегенсјон (24.2), Самсјон (9,2), Лонерн (7.7) ... Укупно обухвата око 200 км² језера унутар слива.И моји пријатељи су ме, испочетка, водили на нека од тих језера, као на ходочашће воденим даровима Шведске од бога или богова…
У близини је правца Црвеног пута коришћеног хиљадама година, (око кога су се у средњем веку често спорили Швеђани и Данци).


На реци Атран постоје осам хидроелектрана, видео сам само једну. У ствари, путујући из Хилларед-а у Борас виђао сам ову реку из аута, на њој су повремено ловили ракове, рекоше ли тако моји пријатељи? (који кад  говоре немачки или шведски не замуцкују (као на матерњем - (српском  и хрватском).
У ствари, ова неописива река одмара се уливајући се у нека од језера успут. То је једна од најнеобичнијих река, баш због тога (за мене).

... Ову реку су Швеђани кротили, и понегде укротили; градили су на њој мостове од камена, веће или мање; она је често тамна, или сам је ја таквом видео (уосталом, ја сам тек недавно допутовао у Шведску и можда у погрешно годишње доба?) ...  (31. окт. 2017)

       - Записи из Шведске (са пута на Северни пол)

Нема коментара:

Постави коментар