Претражи овај блог

УНИВЕРЗАЛНА БИБЛИОТЕКА НОВОГ МЕДИЈА. COMPLETARIUM

На други, трећи поглед. ЦЕО СВЕТ је једна држава. "Сазвежђе З"

уторак, 26. јануар 2016.

Српска десница

ЗА разлику од актуелног сазива парламента Србије у који није успела да уђе ниједна странка евроскептика, десничари најављују велики повратак у Скупштину после априлских избора.
Последња значајна истраживања јавног мњења, али и политички аналитичари, указују на то да две изборне листе које се залажу за прекид европских интеграција имају реалне шансе да прескоче изборни цензус - коалиција ДСС-Двери и Шешељеви радикали. Примера ради, према "Фактору плус", у три последња истраживања ДСС-Двери имају 5,8 одсто, а радикали 6,3 процента.
Такође, у парламент би могли да уђу и посланици СНП Ненада Поповића (око 1,5 одсто по истим истраживањима), и то, највероватније, на листи владајућег СНС.
Дејан Вук Станковић, политички аналитичар, оцењује за "Новости" да је извесно да се десница враћа у скупштинске клупе, само је непознаница у ком обиму:
- Сматрам да радикали прелазе цензус, а да и савез ДСС и Двери има изгледне шансе за то. Занимљиво ће бити и такмичење између њих јер, по природи ствари, они "отимају" гласове једни од других. Маневар деснице у "спотицању" европског пута државе зависиће од њихове снаге у парламенту. Ипак, улазак евроскептика је политички логичан, јер је и неприродно да Србија нема антиевропске снаге у Скупштини кад је подршка ЕУ спала на око 50 одсто грађана.
Бојан Клачар из ЦеСида оцењује, за "Новости", да десница има бољу стартну позицију у кампањи од евроентузијастичког дела опозиције, пошто је и власт на европском путу, и то више није тема на којој се сакупљају поени:
- Противљење уласку у ЕУ, јачање сарадње са Русијом, "економски патриотизам" и мигрантска криза, теме су које могу да привуку део бирача. Повратак Шешеља је подигао радикале, а ДСС и Двери имају природан и конзистентан савез који разумеју гласачи. Не би било изненађење да обе листе уђу у парламент.
ВУКАДИНОВИЋ НА ЛИСТИ
ПРЕМА сазнањима "Новости", на листи ДСС и Двери могли би да се нађу и представници Српског отаџбинског фронта Синише Ковачевића, као и Заветника. Од ванстраначких личности које подржавају тај блок, на изборној листи највероватније ће бити Ђорђе Вукадиновић из НСПМ, као и бивши функционер СРС Дејан Мировић.


Десница се враћа у клупе

недеља, 24. јануар 2016.

Zeničanin šestu zimu dočekao živeći u pećini

 Објављено је 04.01.2015.

U blizini Zenice, pedesetdevetogodišnji Žarko Hrgić šestu zimu zaredom dočekao je u pećini koja je ranije bila skladišni prostor obližnjeg kamenoloma. Nekada je imao normalan život i porodicu. Danas živi u pećini, a društvo mu prave psi za koje se i sam brine. Svakodnevno odlazi do grada po hranu nakon čega se vraća u svoj “dom”.

четвртак, 21. јануар 2016.

У образложењу решења суд подсећа да је оставински поступак за поделу Титове имовине правоснажно окончан пред Четвртим општинским судом у Београду, још 1991. У њему је подељено око 800 комада одеће, обуће и маршалових личних ствари

Наследници бившег југословенског председника добили допунско оставинско решење. Имовина није накнадно пронађена, па није ни било услова за нови поступак. Заступници родбине најављују жалбе / Суд пресудио: Брозовима ништа!НАСЛЕДНИЦИ некадашњег југословенског председника Јосипа Броза Тита неће добити ништа од имовине коју су тражили, одлучио је Први основни суд у Београду! У допунском оставинском решењу које је потписала судија Љубица Ненадић, суд је као неосноване одбио све захтеве наследника.
Одбијени су и захтеви заступника династије Карађорђевић и државе да се укључе у поступак.
У образложењу решења суд подсећа да је оставински поступак за поделу Титове имовине правоснажно окончан пред Четвртим општинским судом у Београду, још 1991. У њему је подељено око 800 комада одеће, обуће и маршалових личних ствари. Незадовољна, његова супруга Јованка Броз је у марту 2002. поднела захтев за доношење допунског оставинског решења, пошто је у јануару Савезни уставни суд прогласио неуставним Закон о управљању стварима у друштвеној својини које су везане за живот и рад Јосипа Броза. Одлуком Уставног суда, првобитно оставинско решење Четвртог општинског суда изгубило је правно дејство.
Судија Љубица Ненадић даље наводи да се имовина коју су наследници тражили у допунском поступку, а која је престала да буде друштвена својина (уметнине, порцелан, накит, поклони, намештај, нумизматичка и збирка сатова, аутомобили...), не може сматрати накнадно пронађеном заоставштином, па самим тим нису ни испуњени законски услови за доношење допунског оставинског решења.
- Нужан предуслов за доношење решења је да се ради о имовини за коју се у време доношења решења није знало да припада заоставштини, што конкретно није случај. Сада покојна Јованка Броз у току оставинског поступка предлагала је да се расправи и имовина која је касније била обухваћена Законом о управљању стварима у друштвеној својини везаној за живот и рад Тита - образлаже суд.
НЕМА ЗАБРАНЕ РАСПОЛАГАЊАСуд је одбио и неколико предлога Светлане Броз. Првим захтевом она тражи да се привремено забрани располагање имовином која је нађена у чувеном "сефу 555", у Народној банци, и да се благо нађено у том сефу пребаци у депо суда. Другим захтевом тражи да суд изврши попис целокупне имовине која је била у Титовом поседу у време смрти, а која се сада налази код других лица
Такође се додаје да су се Јованкином предлогу успротивили Титови синови Жарко и Александар Миша Броз, а покојни Жарко је као разлог навео да је њен захтев усмерен ка држави.
- Тиме је оспорио наводе покојне Јованке Броз да је имовина, чије је расправљање она предложила, имовина оставиоца - констатује судија Ненадић.
Горан Петронијевић, заступник Титовог унука Јошке, сматра да је овакво тумачење првостепеног суда потпуно погрешно.
- Доношењем одлуке Савезног уставног суда о проглашењу закона неуставним, имовина која се до тог тренутка сматрала друштвеном фактички је новопронађена имовина. Зато је овакво тумачење суда погрешна примена закона и одлуке Уставног суда - каже он.
Виолета Кочић Митачек, заступница сина Мише и унуке Златице Броз, као и Гордана Спасојевић, заступница Титове унуке Светлане Броз, најавиле су, за "Новости", жалбе.